Gode tips når du skal kjøpe ny datamaskin

Skal du kjøpe ny PC? Har du tenkt over hva du egentlig trenger? Har du tenkt på hvordan du skal sikre den?


Hva er dine erfaringer fra PC-kjøp?

Å kjøpe ny datamaskin kan sammenlignes med å kjøpe ny bil. Det er et vell av modeller og utstyrsvarianter du kan velge mellom. Derfor er det viktig å sette seg inn i hva du trenger av modell og utstyr på forhånd.

Nettvett.no gir deg ni gode råd ved kjøp av ny datamaskin:

  1. Sett deg inn i hva du trenger før du går i butikken eller handler på nettet.
  2. Sett deg godt inn i kjøpsavtalen. Hvilken support eller hjelp får du når du kjøper datamaskinen?
  3. Det er ikke sikkert du trenger ekstra forsikring på datamaskinen. Sjekk derfor hva hjemforsikringen din dekker før du kjøper forsikring spesielt for datamaskinen.
  4. Installer antivirusprogram og antispionprogram og sørg for at de oppdateres automatisk.
  5. Ha alltid brannmuren slått på.
  6. Sørg for at programmer og operativsystem blir oppdatert automatisk.
  7. Ta sikkerhetskopi av innhold du ikke vil miste.
  8. Bruk gjerne et nettfilter dersom barn skal bruke datamaskinen.
  9. Rydd opp i innholdet og avinstaller forhåndsinstallerte programmer du ikke har bruk for

La deg ikke blende
Det er et ofte lurt å kjøpe en litt kraftigere maskin enn du trenger for de enkleste funksjonene, men en enkel maskin holder for deg som bruker den mest til nettbank, avislesing og e-post. Maskinen bør uansett ha trådløst nettverkskort for Internett.

Spør i butikken om hva som følger med datamaskinen når du kjøper den. Er programvare inkludert? De aller fleste har behov for en programpakke med skriveprogram og regneark

Brukerstøtte og forsikring
Det kan være stor forskjell på hvilken service forhandlerne gir. Undersøk derfor hva slags service du kan forvente å få fra butikken i tiden etter at du har kjøpt maskinen.

Mange forhandlere tilbyr ekstra forsikring på utstyr du kjøper i butikkene deres. Sjekk alltid på forhånd om slikt utstyr allerede dekkes av innboforsikringen din.

I tillegg gir kjøpsloven deg rettigheter du ikke trenger å betale for. I mange tilfeller er en slik ekstra forsikring unødvendig.

Tenk sikkerhet
Vær nøye med å sikre datamaskinen fra første stund. Det første du bør gjøre, er derfor å installere et antivirusprogram på datamaskinen din. Hold antivirusprogrammet oppdatert til en hver tid.

Prøveversjoner
Mange datamaskiner leveres med en prøveversjon av et antivirusprogram. Dette er gratis i en viss periode før du må registrere det og betale full pris.

Når prøveperioden er over, kan du avinstallere prøveversjonen og kjøpe nytt program eller laste ned en gratisversjon. Det kan være lurt å sjekke om nettbanken din tilbyr gratis antivirusprogram.

I tillegg kan det ligge andre programmer på maskinen, som produsenten har lagt inn på forhånd.

Etter at du har hatt datamaskinen en periode, kan du gå gjennom disse programmene og vurdere om du ønsker å beholde dem. Avinstallerer du programmer du ikke bruker, kan dette gjøre datamaskinen raskere.

Integrert brannmur
De fleste operativsystemer leveres nå med brannmur integrert. Du trenger altså ikke foreta deg noe for å ha brannmur. Brannmuren kontrollerer trafikken som kommer inn og går ut av datamaskinen din. Den fungerer som en slags grensekontroll. Dersom brannmuren registrerer at det kommer uønsket trafikk inn til datamaskinen, avvises den. Den hindrer også ukontrollert trafikk ut på Internett.

Det er viktig at du ikke slår av brannmuren, men heller bevisst gir unntak dersom det er trafikk du vil ha gjennom som blir blokkert.

Ta sikkerhetskopi
Et av de viktigste rådene er å ta sikkerhetskopi av bilder og dokumenter du ikke ønsker å miste. I tilfelle datamaskinen krasjer eller går i stykker – og det kan skje den beste – har du ikke mistet viktige filer.

Å lage seg gode rutiner på når og hva en skal ta sikkerhetskopi av er lurt. Da er du hele tiden sikker på ikke å miste uvurderlig informasjon slik som dokumenter eller bilder.

Internett kan gi overraskelser
Å surfe på Internett kan gi noen ubehagelige overraskelser. Du vil kunne oppleve å få spionprogrammer, som overvåker nettbruken din, installert uten at du oppdager det.

Det gjelder også andre mer eller mindre skadelige programmer fra reklame i “sprett-opp-vinduer” (pop-up-vinduer), til trojanere som kan skade datamaskinen din eller stjele informasjonen fra den.

Å ha antispionprogramvare er helt nødvendig
Dette stanser mange programmer som kan ødelegge datamaskinen og den personlige informasjonen du har lagret der.

Nettfilter
Installer gjerne et nettfilter som skjermer for det mest voldelige og pornografiske innholdet på Internett. Kontakt din Internettleverandør, så hjelder de deg med dette. Filter kan gi barna trygghet og sikkerhet mot å oppleve ubehagelige ting på Internett.

Tekst og kilde: Post- og teletilsynet

Kim

Daglig Leder hos Kims DataRep

Legg igjen en kommentar

Lukk meny
×

Handlekurv