Ser vi snart Gigabit trådløst?

Trådløst nett skilter med hastigheter som ingen har sett i virkeligheten. Det står 300Mbit på pakken, men det man sitter igjen med etter at selve sende- og mottaksprosessen har tatt sitt, er i beste fall rundt 60 Mbits i gode perioder.

Nå er ikke dette noe å klage over, de færreste har en internettforbindelse som klarer å levere i denne hastigheten. Og skulle du være så godt stilt, er trafikken på nett ofte så stor at levering går i rykk og napp uansett.

Men har produsentene slått seg til ro for det? Neida, det jobbes nå med trådløst nett på opptil Gigabit-hastighet.

Parallellkjøring

I dag kjører dagens raskeste trådløst – 802.11n – med to datastrømmer for å oppnå den teoretiske ytelsen på 300 Mbit. En naturlig videreutvikling er å bruke opptil fire datastrømmer for å oppnå 600 Mbit, men 802.11 arbeidgruppen har lagt lista enda høyere – de sikter nå mot 1 Gbit.

Men det er ikke bare datastrømmer som jobber parallelt for å oppnå større båndbredde. 802.11 arbeidsgruppen har opprettet to forskjellige utviklingsteam med forskjellig angrepsvinkel for å løse problemene med å nå denne milepælen: 802.11ac og 802.11ad.

Disse to teamene vil konsentrere seg om to svært forskjellige løsninger, men den felles målsettingen er høyere hastighet.

Kompatibilitet vs potensiale

Prosjektet 802.11ac er fokusert på kompatibilitet, og bruker de samme frekvensene som dagens WLAN, 5 GHz og 2,4 GHz. Med velkjente OFDM-teknikker (Orthogonal Frequency Division Multiplexing) og MIMO antenneteknikk.

Samtidig vil kanalbredden dobles til 80 MHz (i dag brukes 20 og 40 MHz) og muligens 160 MHz for å gi plass til enda flere parallelle kanaler som må til for å øke den totale båndbredden.

Disse overføringsteknikkene krever mye tung signalbehandling i begge ender, og nye brikker basert på videreutviklede prosessteknikker tar seg av dette. I tidligere utgaver av 802.11 klarte man 0,1 Mbps/MHz og i dag er man oppe i 7,5 Mbps/MHz. Nå legges lista høyere også her.

MU-MIMO (Multi-User MIMO) kan håndtere samtidige sendinger til flere klienter ved å bruke retningsinformasjon, dette ligger også inne i de nye spesifikasjonene som det jobbes med.

Prosjektet 802.11ad jobber i et helt annet frekvensområde, her det 60 GHz båndet som tas i bruk. Konsekvensen av dette er at rekkevidden blir mindre, den faller med frekvensen. Fordelen er at dette frekvensområdet ikke brukes av alt mulig annet, slik tilfellet er med 2,4 GHz.

Derfor er lista lagt enda høyere her, spesifikasjonene åpner for en hastighet opp til 7 Gbit.

Disse hastighetene er en stor utfordring for krypteringsteknikken, som får problemer med å henge med i disse hastighetene – prosesseringen blir for omfattende. Derfor tas det i bruk nye krypteringsteknikker som krever mindre prosessorkraft.

Ikke hold pusten

Disse teknikkene er altså under utvikling, og ingen produkter er tilgjengelige på en god stund enda. 802.11ac er forventet å være en utbredt standard i 2015, med 802.11ad som en integrert del-løsning som håndterer behovet for ultra-rask overføring over korte avstander.

Altså to fluer i en smekk.

Kilde: Dinside

Skrevet av Brynjulf Blix

Kim

Daglig Leder hos Kims DataRep

Legg igjen en kommentar

Lukk meny
×

Handlekurv