Verdens første datamaskin

I vårt program om datamaskiner søndag sa vi at den amerikanske ENIAC var verdens første datamaskin. Det er ikke alle enige i, fordi den første datamaskinen var kanskje COLOSSUS, laget i England i 1943.

Hertugen av Kent ser på printeren til Colossus, datamaskinen som knekte tyske koder under krigen (Foto: AP/Adam Butler)

Alan Turing het engelskmannen som laget Colossus. 26 år gammel var han allerede et matematisk geni. Under andre verdenskrig arbeidet Turing med å løse hemmelige koder for den britiske regjeringen. Han spilte en viktig rolle i arbeidet med å knekke tyskernes ENIGMA-kode.

Men i tillegg til ENIGMA hadde tyskerne en annen sambandskode som var langt mer komplisert enn ENIGMA. Denne koden ble laget av en maskin, “Geheimfernschreiber” (hemmelig telegraf) slik at ingen skulle kunne lytte når tyskerene snakket sammen.

I januar 1943, sammen med flere kollegaer, gjorde Turing ferdig en elektronisk maskin som skulle kunne knekke “Geheimfernschreiber”. Den ble kalt Colossus. Turings maskin løste denne koden, og noen mener at den spilte en viktig rolle i de alliertes seier i 2. verdenskrig.
5000 tegn i sekundet

Det som er helt sikkert at Colossus var en av verdens tidligste programerbare, elektronisk-digitale datamaskiner. Den hadde 1800 radiorør og kunne behandle 5000 tegn i sekundet og det var en utrolig hastighet på den tida. Selv om Colossus ble bygd for en helt spesielt oppgave, gjorde den også mange andre nyttige ting.

Selv om amerikanernes ENIAC var banebrytende på den samme tiden, så var ikke vi europeere dårligere!

Kilde: NRK.no Newton

Kim

Daglig Leder hos Kims DataRep

Legg igjen en kommentar

Lukk meny
×

Handlekurv