Guide: Overklokking oppsummert

Mange har fått øynene opp for overklokking, og fått opplevd spenningen og frustrasjonen rundt dette. I de fleste tilfeller er utfallet positivt, men det trenger ikke bestandig å bli slik.

 

Guide: Overklokking oppsummert

De aller fleste har vel hørt om at det er mulig å trimme en bil. I prinsippet er det det samme man gjør med en PC-komponent når man overklokker, altså at man tukler med komponenten for å få den til å yte over det den opprinnelig gjorde. Bare at det ikke koster like mye som å trimme en bil.

Man har hovedsaklig fire komponenter man kan overklokke, og det er hovedkort, prosessor, minne og skjermkort. Man har mange forskjellige måter å overklokke på, men det dem fleste gjør på hobbybasis er å gjøre det via BIOS og/eller operativsystemet, uten å fysisk berøre komponenten.

Fordelene med overklokking

Som jeg nevnte innledningsvis er overklokking i prinsippet det samme som å trimme en bil. Sammenlikningen er som følger; En PC som har vært med i noen år har en tendens til å ikke lenger henge like godt med i svingene som da den var ny, og kanskje ikke takler spill og programmer av nyere slag. Man skulle derfor ha kjøpt en ny PC av ypperste sort, men lommeboken (og finanskrisen?) gjør dette til en vag drøm.

Men, i stedet for å kjøpe helt nytt utstyr til flere tusen kroner kan man benytte seg av overklokking. PCen kan bli vesentlig raskere i operasjoner den før brukte litt tid på. Spill som før gikk hakkete og ujevnt kan nå gå mer flytende og kanskje på høyere grafikkinstillinger! Og det uten å ha brukt en eneste krone! Fantastisk!

Faktisk er de aller fleste PC komponenter laget for å kunne tåle overklokking, da dette har blitt en ganske populær hobby. Dog, det er unntak her.

En annen bonus ved overklokking er at det er lærerikt! Man lærer en god del mer om hvordan en PC fungerer. Men, overklokking har sine forutsetninger og negative sider. Mer om det i neste avsnitt.

De sure ulempene

Så kommer man til det man helst ikke vil vite av. Det er ikke risikofritt, og ei heller ikke ufarlig. Overklokking er desverre ikke for absolutt alle. Det krever litt datakunnskaper i bunn. Man bør ha litt forståelse for hvordan en datamaskin fungerer, og hvordan den er bygd opp. Dette er selvsagt kunnskaper man kan tilegne seg. Det krever også at man har utstyr som tilsier at det er forsvarlig.

Forutsetningen for at man skal slippe å bruke penger for å kunne oppnå et tilfredsstillende resultat ved overklokking er at man har god nok kjøling, et hovedkort som det kan overklokkes på og en strømforsyning som leverer stabile spenninger. Sånn sett kan det hende man må ut med noen kroner likevel.

Stikkordet i overklokking er altså kjøling, og om man hopper over denne biten vil man etter hvert måtte tåle konsekvensene av det. Høye temperaturer er i de aller fleste situasjoner en uønsket, og det samme gjelder PC komponenter. I noen få situasjoner, om man ikke passer på, vil man oppleve at komponenter regelrett dør, og blir “beyond repair”. Dette skyldes gjerne at den har vært utsatt for alt for høye temperaturer, eller at man har vært for gavmild med spenningen (volt) over tid.. Det kan også være at den rett og slett ikke har tålt den økte frekvensen. Samtidig, om man er veldig, veldig uheldig kan man oppleve brann. Det skal sies at brann som følge av overklokking er uhyre sjeldent.

En annen negativ ting med overklokking er at man forkorter levetiden til komponentene. Alt etter hvor mye man “tar i” kan man langt over halvere levetiden. Men dette er selvsagt veldig relativt. Noen kan oppleve at komponentene varer i mange år selv om dem er overklokket.

Om overklokkingen du har utført ikke er helt stabil, vil man kunne oppleve at systemet spontanrestarter eller låser seg. Sånn sett kan tap av data forekomme, og det er vel ikke ønsket når du sitter med en ulagret 20 siders skoleoppgave. Man vet aldri om overklokken er 100 prosent stabil, uansett hvor mye man tester.

Man må også huske på at når man overklokker bortfaller garantien på produktet. Dette gjelder både ovenfor produsent og butikk (reklamasjon).

Til noens forargelse kan man oppleve å sitte i flere dager, og kanskje flere måneder (om man er skikkelig uheldig), før man får tilfredsstillende resultat. Med andre ord må man være forberedt på at det tar lang tid.

Til slutt

Selv om ulempene ser ut til å være mange fler enn fordelene, må du ikke la det skremme deg. Det er sjeldent det går så galt at noe faktisk går i stykker. Dagens komponenter har vanligvis innebygget beskyttelse mot for høye temperaturer og annet som kan føre til at noe ryker.

Men som med det meste annet her i verden handler det om å ta seg god tid. Noen tips er å lese seg klok, og eventuelt høre på hva andre med litt erfaring har av råd. Og man må selvsagt være en smule forsiktig. Hastverk er lastverk er det noe som heter…

Når dette er sagt, lykke til med overklokkingen!
OBS: Selv om du leser om overklokking på denne nettsiden (eller andre, for den saks skyld) er det ene og alene ditt ansvar for hva du velger utsette komponentene dine for. Går det i stykker, kan du desverre ikke skylde på andre enn deg selv.

Kilde: itpro

Legg igjen en kommentar

Lukk meny
×

Handlekurv