Hva er forskjellen på DP, HDMI og DVI?

De aller fleste av dere har hørt om disse tilkoblingene, men hva er nå forskjellen? Og hva er best? Eller trenger man i det hele tatt kabler med dagens trådløse teknologi?

Hva er forskjellen på DP, HDMI og DVI?

For bare femten år siden hadde man ikke de helt store valgmulighetene om man skulle koble video-spilleren til TVen. Det gikk stort sett i SCART og kanskje komponent, og om bildet var litt kornete ga man stort sett blanke i det, så lenge man kunne tyde bildet som ble vist. Idag er topp bildekvalitet det mange higer etter, og elektronikkforettningene vet å dra nytte av det. Man må jo ha skjermede HDMI-kabler med gullkanter og den optiske lydkabelen må være like så. Eller? Blir du forvirret av det selgeren sier, og er redd for å bli lurt? Vi skal se på de mest vanlige og viktigste kablene man kan velge i i dag. HDMI og DVI, altså.

Hvorfor ikke trådløst?

Visst hadde det vært kjekt å bare kunne streame det man ville se direkte fra nettet et sted, men som dere sikkert er smertelig klar over, er dette enda meget begrenset per idag. Samtidig er ikke kvaliteten bestandig på topp. Heller ikke alle TVer kan gjøre dette uten å ha en tilleggsenhet, og da er man enda avhengig av kabler mellom disse. I praksis er kablene ganske like, hvor tilkoblingen inneholder de nødvendige pinnene som går inn til enheten som sender bilde, lyd og annet gjennom kablene, og som til slutt blir dekodet, bearbeidet og sendt ut i form av forståelig lyd og bilde som du forhåpentligvis kan nyte i ro og mak.

Hva med VGA og kompositt?

For ikke lenge siden var VGA og kompositt (eller SCART) dagligdags. Disse sender analoge signaler over til skjermen som fungerte forholdsvis fint før LCD og plasma ble standard, da vi enda satt med de kjære bilderørskjermene våre (eller CRT som er det tekniske navnet på disse) på flere titalls kilo.

Enda kan man finne slike tilkoblinger på skjermene som selges, men det er på vei ut i rekordfart til fordel for nyere og bedre teknologier. For eksempel skjermkort som selges i dag leveres nå sjeldent med VGA-utgang, ettersom LCD- og plasmaskjermer generelt sett fungerer best med DVI, DP eller HDMI som er digitalt. “Alle” idag har dessuten en LCD-skjerm som PC-skjerm, og det er nok en av hovedgrunnene til at denne teknologien er på vei ut.

DVI, HDMI og DP? Hva er forskjellen?

De to vanligste digitale tilkoblingene brukt på datamaskiner og andre underholdningsenheter er DVI og HDMI. DisplayPort (DP) er også vanlig å finne i de nyeste datamaskinene. Samtidig finnes det miniutgaver av alle tre som krever egne overganger eller adaptere.

DVI

Denne er mest vanlig å finne på PC-er og PC-skjermer idag. Den er forholdsvis lik VGA-tilkoblingen i utførelsen med opp til 24 pinner og støtte for digitalt og analogt bilde. DVI kan sende bilde med en oppløsning opp til 1920×1200, eller med “dual-link” DVI kan du få opptil 2560×1600 pikslers oppløsning. Er DVI-kabelen laget for enheter med lavere oppløsning har den mindre pinner, så om dette ikke er ønskelig må du altså undersøke før du handler.

Det som kanskje er det største problemet med DVI er at den ikke støtter HDCP, som er krypteringen som er brukt i eksempelvis Blu ray-disker og annet HD-materiale. En annen ting som også ikke er spesielt godt likt er størrelsen på selve kabelen og tilkoblingsportene.

Hvis PC-en din kun har DVI-utganger og skjermen din kun har HDMI er vanligvis ikke dette et problem heller, ettersom det finnes adaptere til dette. Dog, DVI støtter ikke overføring av lyd slik at om du bruker en slik blir du nødt til å ha enda en kabel for overføring av lyd. DVI til VGA fungerer også like fint via et adapter, men da blir følgelig signalet analogt.
Mer dyptgående informasjon om DVI finnes hos Wikipedia.

HDMI

Standard tilkobling på TV-er, Blu-ray-spillere og andre mediespillere idag er HDMI. Bærbare datamaskiner og til og med mobiltelefoner begynner å få tilkobling for HDMI som standard, så denne typen er ikke til å komme unna. HDMI-kablene og tilkoblingene er i tillegg veldig enkel i bruk, og kan lett sammenlignes med USB. Ingen pinner og annet som er i veien og som kan bøyes, så her er det stort sett bare “plug and play”. Enklere kan det nesten ikke bli!

Denne standarden kan sende blant annet digitalt bilde- og lyd over samme kabelen, og siste versjon, som er HDMI 1.4, støtter en oppløsning på opp til 4096×2160, 3D, nettverk og 8-kanals lyd og en del ekstra. Sjekk ut Wikipedia for oversikt over forskjellene mellom de fire HDMI-versjonene.

DisplayPort

DisplayPort (DP)er en av de nyeste tilkoblingene idag og er primært brukt mellom PC-er og dens skjermer. Denne tilkoblingen var ment som etterfølgeren til DVI og VGA, og deler mye likheter med HDMI i utseende og teknologi. På nyere skjermkort og datamaskiner kan det hende DP er integrert sammen med HDMI og DVI.

Ved bruk av DP kan man også overføre bilde og lyd over samme kablen, med oppløsninger opp mot 3840×2160 og lyd i 8 kanaler. Også her kan bildet være kryptert i HDCP uten at dette skal by på noe problemer, og om man mangler denne tilkoblingen på skjermen man vil benytte, finnes det overganger eller adaptere til HDMI og DVI.

Trenger jeg dyre kabler?

Kort sagt: Nei! Ettersom dagens signaler er digitale er gullforgylte kabelender med støyskjerming og gudene vet hva langt fra nødvendig. Signalet som går gjennom disse kablene er 0-er og 1-ere som omkodes før de blir sendt gjennom høyttalere og TV-er. Selgere som prakker på deg slikt vil stort sett bare lure deg. Den billigste digitale kabelen er den du trenger, bare sørg for at den er lang nok. Er det snakk om analoge kabler kan det kanskje lønne seg å ta den som er litt dyrere, men også her er det lite å vinne ved å ta den tykkeste gullforgyldte kabelen. Mellomtingen er den du trenger i så måte.

Jeg vil vite hva som er best!

Hvis du kan velge mellom DVI, HDMI og DP vil vi si at HDMI er den du burde gå for. Hvis det i tillegg er siste utgave av denne standarden du har, er det det som gir mest utbytte ettersom HDMI støtter det meste av nyvinningene som finnes idag på de nyeste enhetene. I tillegg er tilkoblingen standard på så og si alt som gir fra seg bilde nå.

Bruker du allerede DVI og du har muligheten til å velge HDMI, så er det strengt tatt ikke nødvendig å bytte. Bildet blir ikke bedre ved et bytte her, ettersom begge standardene er digitale. Dog, fra analogt og over til digitalt kan du dra litt nytte av det hvis skjermen du benytter er stor og at den selvfølgelig har de riktige tilkoblingene. Vit at teknologiselskapene lever av å få deg til å tro at du MÅ oppgradere til nyeste sort, så hvis du er fornøyd med oppsettet du har i dager det langt fra sikkert at du vil få en bedre opplevelse ved bytte til digitalt, ettersom forskjellene ikke kan sies å være “som natt og dag”. Se om du kan få en skikkelig demonstrasjon mellom analogt og digitalt hos en lyd- og bildeforretning, men ha i bakhodet at det er selgere du snakker med og de ser helst at du kjøper noe fra dem.

Kilde:howtogeek.com
Bilder er hentet fra Wikipedia.com

Legg igjen en kommentar

Lukk meny
×

Handlekurv