Ny Photoshop for iPhone

TEST: Nå kan du fotografere direkte fra Photoshop Express.

Ny Photoshop for iPhone

Adobe har oppgradert sitt bildebehandlingsprogram for iPhone til versjon 1.5. Blant nyhetene er mer effektiv arbeidsflyt, full støtte for den forbedrede skjermen på iPhone 4, støtte for fleroppgavekjøring og forbedret bildeopplasting.

Photoshop Express 1.5 er ikke lenger avhengig av at du først tar bildene med Apples standard kameraprogram som følger med iPhone – kalt Kamera – for deretter å åpne bildebehandlingsprogrammet. Nå kan du ta bilder med det samme programmet som du bearbeider dem i.

LES OGSÅ: Photoshop for iPad

Rent fotograferingsmessig innebærer dette ikke uten videre noen forbedring, for det er liten forskjell på å fotografere med Photoshop Express 1.5 og med Kamera, som er standardprogrammet for å ta bilder med iPhone. Med begge programmer kan du zoome nærmere inn på motivet, om du ønsker, og du kan peke på skjermen for å angi hvilken del av motivet det skal fokuseres på.

Den lille forskjellen

Kamera har imidlertid to funksjoner som Adobes fotoapplikasjon mangler: Det er ikke bare fokuspunktet som endres når du peker på et nytt fokuspunkt, men også eksponeringen justeres etter dette punktet. I Photoshop Express 1.5 ser det ut til at eksponeringen forblir uendret selv om du peker på for eksempel et området i motivet som er mye mørkere enn resten av motivet.

Nå er det ikke automatisk noen fordel at eksponeringen justeres etter fokuspunktet, for noen ganger ønsker man kanskje å bevare eksponeringen selv om fokus rettes mot et mørkt område i bildet. Ellers kan jo tilpasningen av eksponeringen til akkurat dette punktet gjøre resten av bildet overeksponert. Dette er forhold som kravstore fotografer vil helst ha full kontroll over selv, men da er det vel naturlig å velge mer avansert kamerautrustning enn iPhone.

LES OGSÅ: TEST: Mye å glede seg over i Photoshop CS5

På den andre siden er bildekvaliteten blitt såpass bra med iPhone 4 at selv profesjonelle fotografer nå tar en del av bildene sine med iPhone. For eksempel gjelder dette fotokunstneren Øyvind Hjelmen, som hadde utstilling på Fotomessen 2011.

Egentlig kan vi vel fastslå at det kanskje er en fordel at de to programmene håndterer eksponeringen forskjellig, for da kan man jo i visse situasjoner skifte til det andre programmet hvis det er det som gir best resultatet i bestemte situasjoner.

Men holder man seg til Photoshop Express både for fotografering og bildebehandling, får man en mer rasjonell arbeidsflyt. Man kan raskt ta flere bilder av et motiv og umiddelbart få dem opp i Photoshop Express for å sammenligne dem, plukke ut det beste og bearbeide dette med kommandoene som Photoshop Express byr på.

LES OGSÅ: Photoshop – deilig, men farlig

Disse funksjonene omfatter beskjæring, rotering, oppretting av skjeve bilder (eller omvendt å sette rette bilder litt på skrå), justering av eksponering, fargetoner, kontrast, omgjøring til sort/hvitt-bilde, gjøre bildet skarpere eller mykere samt legge på effekter og rammer. De fleste bildejusteringene skjer ved at man aktiverer en av kommandoene og justere effekten ved å bevege en finger mot høyre eller venstre i bildet for kraftigere eller svakere effekt.

Retina-støtte

Nytt i Photoshop Express 1.5 er også full støtte for den forbedrede skjermkvaliteten som iPhone 4 kom med, den såkalte Retina-skjermen, som enkelte hevder gir så god oppløsning som det menneskelige øye er i stand til å oppfatte. Også nyeste versjon av iPod touch har slik skjerm, og Photoshop Express 1.5 er naturligvis også med på å gjøre iPod touch til et spennende kompaktkamera.

1.5-versjonen av Photoshop Express støtter dessuten – endelig – fleroppgavekjøringen som kom som en mulighet i iOS 4.2, den nyeste utgaven av operativsystemet til iPhone og iPad. Dermed kan man bare parkere Photoshop Express uten å måtte gå helt ut av programmet mens man sjekker e-post, surfer litt på nettet og så videre. Når man er ferdig, kan man gå direkte tilbake til Photoshop Express og fortsette bildebehandlingen.

LES OGSÅ: Adobe med iPad-publiseringsløsning

Dette bidrar også til mer effektiv opplasting av bilder. Man kan for eksempel laste opp bilder til Facebook i bakgrunnen mens man veksler mellom Photoshop Express og andre programmer.

Konklusjon

For oss som liker å fotografere, men som ikke alltid har kameraet med oss når vi trenger det, kan Photoshop Express 1.5 bidra til at vi kanskje blir ivrigere etter å bruke iPhone som kamera. Fra og med iPhone 4 må dette regnes som et ganske brukbart kompaktkamera.

Så nå venter vi bare på at også iPad får innebygd kamera – Photoshop Express er jo en applikasjon som tilpasser seg iPad-skjermen når den installeres der i stedet for på iPhone. Da skal vi nok få se mange som sitter på en benk i parken eller ved et kafébord og er ivrig opptatt med bildebehandling – av rykende ferske bilder.

Du finner mer informasjon om Photoshop Express 1.5 her. Programmet er gratis.

Kilde: idg

Legg igjen en kommentar

Lukk meny
×

Handlekurv