Sinnsykt hovedkort – Test

Asus P8P67 Deluxe kan slå sammen SSD og harddisk og gjør overklokking enkelt.

Asus P8P67 Deluxe er for Intels helt nye versjoner av Core-prosessorene. Hovedkortet har videre UEFI, samt Marvells svært spennende HyperDuo-diskkontroller.

 

Terningkast: 6

+ Svært god funksjonalitet. UEFI. HyperDuo. Brukervennlige løsninger.

– Ingen

Forenklet sett er dette en oppdatering av Core-arkitekturen som ble lansert for to år siden – da først i high-end-segmentet, men etter hvert også over hele linjen i det Core i3- og i5-prosessorene kom. De nye oppdaterte prosessorene benytter en ny sokkel – LGA1155. Dette betyr at nye hovedkort er nødvendig.De nye brikkesettene P67 og H67 vil man finne på hovedkort varierende i pris fra godt under tusenlappen og opp til avanserte kort til over to tusen. Hovedkortet vi nå har testet blir blant de mer avanserte kortene Asus har til de nye prosessorene.

Topp funksjonalitet

P8P67 Deluxe har det aller meste som man kan forvente å finne – og litt til. På et mer teknisk plan tilbyr hovedkortet en mer påkostet og avansert løsning for blant annet strømstyring til prosessor, og videre funksjonalitet rundt dette som skal kunne gi forbedrede overklokkingsegenskaper sammenlignet med en del av Asus’ rimeligere hovedkortmodeller basert på P67-brikkesettet. Man har også funksjonalitet og programvare som skal gi gode muligheter for overklokking uten at man er noen ekspert på området, og etter våre erfaringer – med preproduksjonseksemplar av hovedkort og prosessor, fungerer dette overraskende bra. Riktignok benyttet vi en prosessor fra Core i5 K-serien, som er bedre egnet til overklokking enn standardprosessorene.

Via Extreme-innstillingene for Asus automatiske overklokkingsfunksjon gikk vår Core i5-2500K opp fra 3,3 til 4,6 GHz. Et imponerende resultat egentlig sammenlignet med tidligere erfaringer fra slike automatiske funksjoner. Det er mulig at Intels nye prosessorer også er med på å gjøre dette enklere. Hvor mye man selv kan klare vil være avhengig av flere faktorer, blant annet prosessorkjøler og avkjøling ellers, minne og litt flaks. 

I våre tester benyttet vi også Corsairs meget gode Vengeance DDR3-minnemoduler på 1600 MHz, som ikke er spesielt mye dyrere enn standard 1333 MHz-minne. Asus tilbyr også mulighet for å utnytte ekstra minnehastighet uten å ellers overklokke. De fire minnesoklene for DDR3 gir mulighet for opptil 32 gigabyte minne.

Vi har ikke lekt oss så alt for mye med de manuelle overklokkingsopsjonene, men for de forsøkene vi gjorde kunne vi faktisk konkludere med at Turbo Processing Unit/TurboV-løsningene gjorde en vel så bra jobb. 

Hovedkortet er ustyrt med UEFI i stedet for vanlig BIOS, hvilket også skulle tilsi at store harddisker ikke er noe problem.

Fire USB 3.0-porter er på plass i tillegg til opptil 12 USB 2.0-porter. To av USB 3.0-portene er bak, mens to er for tilkobling i front av kabinett eller til en medfølgende 3,5-tommers-modul som kan monteres i kabinettet om det ikke støtter USB 3.0 for portene i front. eSATA, Firewire, åtte Serial ATA-porter og RAID-støtte, to Gigabit Ethernet-kontrollere, SLI- og Crossfire-støtte, Bluetooth og mye annet er også på plass. Den ene av nettverkskontrollerne som benyttes er fra Intel, og vi har generelt gode erfaringer her i henhold til ytelse. Hovedkortet har også en god USB 3.0-implementasjon som er betydelig raskere enn hva man får med en del USB 3.0-tilleggskort og integrert på andre hovedkort. Her fikk vi på vår Lacie FastKey USB 3.0-minnepinne/SSD cirka 200 megabyte i sekundet, mens vi for en del andre løsninger kun har fått rundt 130 megabyte i sekundet.

Asus’ Windows-programvare har et bra brukergrensesnitt. Asus er også av produsentene som har de beste opsjonene for viftestyring. 

Hybriddisk og konklusjon

TEST: Asus P8P67 Deluxe: Superhovedkort til Sandy Bridge Hovedkortet har svært gode tilkoblings- og ekspansjonsmuligheter. 

Hybriddisk

En av de mest interessante funksjonene med Asus P8P67 Deluxe er Serial ATA-kontrolleren fra Marvell. Denne benyttes i tillegg til kontrolleren integrert i brikkesettet. Kontrolleren kan fungere som en vanlig 6 Gbps Serial ATA-kontroller, samt har støtte for RAID 0 og RAID 1 for de to portene på den. I tillegg er det en mulighet for en løsning som minner oss om Seagate Momentus XT – en harddisk som kombinerer SSD-teknologi med tradisjonell harddiskteknologi. Denne harddisken plasserer dataene man benytter mest på et flashminneområde slik at tilgang til disse blir ekstra rask.

Marvells HyperDuo-løsning gjør noe av det samme, men benytter en standard harddisk og en standard SSD til dette. Man slår sammen SSD-en og harddisken, og kontrolleren vil overvåke hvilke data som blir mest brukt og plassere disse på SSD-en. Man vil da dra nytte av den ekstra ytelsen SSD gir, kombinert med lagringskapasiteten (og den lave prisen per gigabyte) som en tradisjonell harddisk gir.

Riktignok er det foreløpig ikke så mange SSD-er som støtter teknologien – i hvert fall ikke offisielt. Trolig vil man se at listen av støttede SSD-er blir lengre etter hvert som flere blir testet ut med løsningen. I våre tester benyttet vi en Intel X25-M G1 80 GB, men en del modeller fra blant annet Crucial, Kingston og OCZ er offisielt støttet (dvs. testet – mange SSD-er vil trolig fungere helt fint med løsningen, men har ikke blitt gjennomtestet enda). Flere produsenter kommer nå også med SSD-er basert på kontroller fra Marvell, hvilket teoretisk sett skulle være de som skulle tilby best kompatibilitet mot Marvells kontroller. Vi vet også at flere andre hovedkortprodusenter vil tilby den samme Marvell-kontrolleren på sine hovedkort.

Marvells administrasjonsgrensesnitt kan godt bli noe bedre for løsningen, men det fungerer for så vidt. 

Vi har ikke fått benyttet løsningen i praksis over lengre tid, men i henhold til våre ytelsestester med manuelt oppsett av akselererte applikasjoner kunne systemet presentere svært gode tall – i flere sammenhenger det samme som vi ville fått med SSD-en alene. Ifølge Marvell skal man på det jevne kunne oppnå 80 prosent av ytelsen man vil få med SSD-en i et standard oppsett. Med en slik løsning vil man kunne dra god nytte av selv en SSD på 30 gigabyte, uten å måtte bekymre seg for tilgjengelig diskplass. Marvells administrasjonsprogrammet for løsningen og oppsett i starten, var ikke så enkelt – vi håper dokumentasjonen her forbedres noe (vi fikk inn kortet en god stund før det ble offisielt lansert).

De to mørkeblå Serial ATA-kontaktene er knyttet til kontrolleren fra Marvell, som kan settes opp til å slå sammen en SSD og harddisk, og videre optimalisere plasseringen av dataene for at ytelsen skal bli best mulig. 

I vårt oppsett benyttet i en 80 gigabyte Intel SSD og en 1 terabyte Hitachi 7K1000.B-harddisk. Vi ser her at SSD-en ligger i starten av diskområdet og gir høyere leseytelse. Den største fordelen med SSD er imidlertid ikke at lese- og skrivehastigheten er høyere, men at aksesstiden bare er en brøkdel. Det betyr mye ved for eksempel applikajonsstart. 

Konklusjon

Deluxe-modellene til Asus har som tradisjon å tilby meget god funksjonalitet, gode overklokkingsegenskaper og et fokus på små detaljer som vi føler at andre produsenter ofte ikke har. Installasjon og oppsett var i all hovedsak problemfritt, og for vanlige brukere vil UEFI BIOS-en med grafisk brukergrensesnitt framstå som en bedre løsning. For erfarne kan det i starten var litt vanskeligere å finne ting – dette av «gammel vane» fra tradisjonelle BIOS-er.

Det hele virker svært godt gjennomført uten at prisen blir ekstrem. Asus kommer med enda mer avanserte modeller rettet mot de som er lidenskapelig opptatt av overklokking gjennom Sabertooth- og Maximus-seriene av hovedkort, og sånn sett kan man kanskje si at P8P67 Deluxe blir deres toppmodell for vanlige brukere. Skal du bygge deg en avansert og rask pc med gode oppgraderingsmuligheter kan P8P67 Deluxe være et svært godt valg.

Asus P8P67 Deluxe har UEFI med grafisk brukergrensesnitt i stedet for den tradisjonelle BIOS-en. Dette vil for vanlige brukere bety bedre brukervennlighet og man får støtte for oppstart fra harddisker større enn 2 terabyte. Vi er spent på hvordan Asus videre vil utnytte mulighetene UEFI gir for ny funksjonalitet i konfigurasjonsoppsettet. 

Kilde: Idg

Skrevet av Clas Mehus

Kim

Daglig Leder hos Kims DataRep

Legg igjen en kommentar

Lukk meny
×

Handlekurv